Policy och regelverk
Nya innovationer och teknik riskerar att inte komma till användning eller försenas på grund av föråldrade regelverk. Men nya lösningar för framtidens mobilitet driver på alla typer av regelverk till att ändras, anpassas, förtydligas och nya definitioner skapas. Regelverken kring mobilitet, infrastruktur och uppkopplade tjänster är inte alltid lika uppdaterade eller snabbt utvecklade som tekniken. Transportlösningarna som kräver att regelverken uppdateras är till sin natur mycket breda. Exemplen är många inom bland annat bildelning och integritetsfrågor och det påverkar t ex biluthyrning samt självkörande och förarlösa system. Smarta och integrerade supporttjänster måste tas fram, precis som att policyer som stödjer exempelvis nödvändig delning av data måste implementeras.
Viktigt i detta område är de europeiska och internationella sammanhangen. Utan utveckling och insyn i dessa kan implementering av nya innovationer inom mobilitet bli lidande. Därför håller vi oss uppdaterade och aktivt involverade i olika internationella samarbeten.
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.
Temamöte: Nätverk reglering automatiserad körning
Framtidens trafikregler
Temamöte: samåkning
Regleringar och policies som främjar kombinerad mobilitet
Projekt och resultat
Ta del av projektresultat som djupdyker i policy och regelverksfrågor.
Helsingbotica Community Robot
Nätverk mikromobilitet - fas 2
Modernare biluthyrningsregler för en ökad bildelning
Nätverk reglering automatiserad körning
Vill du veta mer om temaområdet Policy och regelverk?
Kontakta våra ansvariga.
Så jobbar Drive Sweden med Policy Lab
Drive Sweden är en plattform för samarbete mellan olika intressenter just runt utveckling av policyer och regelverk.
I Drive Sweden Policy Lab knyts innovation och regelverksutveckling närmare varandra vilket underlättar samarbete mellan olika intressenter. Policy Lab identifierar konkreta flaskhalsar kopplat till regelverk och tar fram förslag till åtgärder i bred samverkan.
Syftet med labbet är att utforska hur teknik- och tjänsteutvecklingen relaterar till det existerande lagutrymmet för de nya mobilitetstjänster som tas fram inom Drive Swedens projektportfölj.
Arbetet i Policy Lab består av tre delar:
- Att bistå två till tre andra pågående projekt inom Drive Sweden:s intresseområde med policy och regelverksinnovation. Vilka projekt som ska erbjudas policy och regelverksinnovation bestäms i samråd med Drive Sweden programkontor baserat på programmets prioriteringar.
- Att syntetisera erfarenheter ifrån policy lab inom Drive Swedens projekt för att omvandla erfarenheter och insikter från enskilda fall till generella råd och åtgärder. Ett exempel på det arbetet är policyutveckling kring hur arbetet i garage och depåer påverkas av självkörande fordon.
- Att bidra med omvärldsbevakning mot pågående projekt som identifierats enligt ovan kring införandet av ny teknik och tjänster inom Drive Swedens intresseområde. Omvärldsbevakningen görs kopplat till de specifika fall som utreds i policylabbet.
Drive Sweden Policy Lab arbetar med specifika case från Drive Sweden-projekt. Under 2020 beviljades ytterligare finansiering, till augusti 2022, för att undersöka ytterligare ett case, med fokus på förutsättningarna för samverkande data i logistikflöden.
Drive Sweden Policy Lab 2019/2020
Drive Sweden Policy lab 2021/2022
Oberoende granskare vid försöksverksamhet med automatiserade fordon
Förstudie regulatoriskt växthus om biluthyrningslagen
Framtidens trafikregler
Modernare biluthyrningsregler för en ökad bildelning
Vill du veta mer om Policy Lab?
Så jobbar Drive Swedens Nätverk reglering automatiserad körning
Internationella och EU-regler för automatiserad körning förändras kraftigt just nu. Nätverk AD reglering samlar företag och svenska myndigheter för att tillsammans med juridisk spetskompetens djupstudera de nya frågor som uppstår. Kvartalsvisa rundabordssamtal med en bred partnergrupp erbjuder ett neutralt forum för att följa utvecklingen och möjliggöra dialog, erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan industrin och myndigheterna.
Vill du veta mer om Nätverk reglering automatiserad körning?
Så jobbar Drive Swedens Nätverk Mikromobilitet
Nätverk Mikromobilitet samlar kommuner, operatörer, företag och forskare för att sprida goda exempel och diskutera svårigheter avseende t ex policy, datadelning och trafikplanering.
Se resultat från nätverkets aktiviteter nedan.