Samhällsplanering

Samhällsplaneringsprocesser möjliggör utveckling och uppskalning av framtidens mobilitet. Transportsystemet har utmaningar kring trafiksäkerhet, trängsel, luftföroreningar och energiförbrukning. Användningen av digitalisering, automatisering och delade tjänster kan bidra till mer attraktiva stads- och landsbygdsmiljöer och effektivare transportsystem. Rätt använt kan digitaliserade och automatiserade transportsystem bidra till lösningar som skapar värde för samhället och individen. Offentliga och privata aktörer behöver hjälpas åt för att hitta lösningar som både skapar nytta för samhället, individen och affären.
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Tillsammans tar vi nästa steg till autonom körning i stadsmiljö

Hållplats 2023 – reflektioner och insikter för att öka det hållbara resandet

Viable Cities Transition LAB Forum

Framtidens kollektiva mobilitet: Nya resvanor med mer individanpassade tjänster
Projekt och resultat
Läs projektresultat om bland annat framtida scenarier för självkörande fordon i Sverige och modelleringar av självkörande fordon på stadsnivå.

Automatiserade logistiktjänster 1.2

Autonoma fordon - del av FÖP centrala Göteborg

BASE - Brunnshög Automated Sustainable Electromobility

CoMiMo – Connected Micro Mobility
Vill du veta mer om temaområdet samhällsplanering?
Kontakta våra ansvariga
Så jobbar Drive Sweden med Mobility as a Service (MaaS)
Vad är kollektivtrafik idag och imorgon? Inom ramen för samarbetet mellan DriveSweden och K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, driver vi utveckling och diskuterar framtidens kollektiva mobilitet. Vad krävs för att förnya definitionen av kollektivtrafik och för att dra nytta av potentialen i nya typer av mobilitetstjänster?

MaaS for Sustainable Cities
Vill du veta mer om MaaS?
Så jobbar Drive Sweden med Klimatsmart mobilitet 2030
Drive Sweden underlättar överföring av kunskap mellan olika perspektiv, så att samhällets effekter och behov omhändertas i samband med implementeringen av framtida mobilitetslösningar. Vi har två pågående projekt med fokus på samarbete och kunskapsöverföring inom mobilitetssektorn.
Klimatsmart mobilitet 2030 som är ett samarbete med det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Projektet syftar till att överföra kunskap och behov mellan städer och Drive Swedens program och partners.
Maas; eller Kombinerad, delad mobilitet och Nästa generations kollektivtrafik, i samarbete med K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik.
Genom samarbetet med Viable Cities konkretiseras Drive Swedens vision om att "Sverige ska ta en ledande roll i att använda digital teknik för att skapa ett mer hållbart transportsystem" genom städers omställningsarbete.
Här samlas städernas behov för att klara målet om klimatneutralitet 2030 med den senaste tekniken för att identifiera behov och möjligheter, för att testa, för att samtala och lära.
- Vad behöver städerna avseende teknik och organisering för att att identifiera och ställa om beteenden och resursutnyttjande inom planetens gränser?
- Vad behöver testas eller implementeras?
- Vilka behöver samarbeta och vem kan genomföra?
Inom initiativet Klimatsmart mobilitet 2030 skapar vi konkreta projekt för att med hjälp av digital teknik påskynda städers omställning. Vi arrangerar event och arbetar för att digital teknik och städers omställningsbehov skall ges gemensamt utrymme i Drive Swedens och Viable Cities löpande arbete.
