Dublin stod som värdstad för EUCAD-symposiet i mitten av april. Symposiet genomfördes i samband med konferensen Transport Research Arena (TRA). Mötet samlade offentliga och privata intressenter inom vägtransporter med intresse för att utveckla framtida åtgärder som behövs för att stödja arbetet med uppkopplad och automatiserad mobilitet. Drive Sweden, som är en del av CCAM-samarbetet, deltog i evenemanget.
Nedan översättning är gjord med stöd av Google translation. Originalartikeln ligger på den engelska sidan.
Mer än 100 personer från fordons- och telekomindustrin, forskare, användarföreningar, väg- och transportoperatörer och myndigheter deltog i mötet. Här har Rodrigue Al Fahel, ansvarig för Drive Swedens partnerskap i CCAM, (Cooperative, Connected and Automated Mobility) summerat några av de programpunkter som deltog i.
Den första panelen lyfte fram ITS America National V2X Deployment Plan som lanserades 2023 i USA. Rapporten kan ses som ett erkännande att digital infrastruktur är nödvändig för att öka trafiksäkerheten och att den inte bara beror på fordonsutveckling. Paneldeltagarna betonade behovet av en digital infrastruktur i EU för att distribuera CCAM-lösningar som bidrar till ökad trafiksäkerhet.
Trafikverket deltog i en panel där geonfencing diskuterades. De lyfte fram pågående samarbeten som genomförs på den svenska landsbygden och kommenterade att de ser geofencing som ett lovande verktyg för att uppnå säkrare trafik.
Andra områden som kommenterades vid paneldiskussionerna var vikten av att anpassa CCAM-projekt samt att länder behöver anpassa sin datakvalitet och delning men att vissa länder släpar efter i telekomanslutningar. Panelen diskuterade vilka länder som kan ta ansvar för att implementera olika CCAM lösningar, med syfte att hitta win-win-scenarier för både industrin och den offentliga sektorn.
FAME-projektet har arbetat med en gemensam utvärderingsmetodik (CEM). Metoden kommer att vara lämplig att använda av alla projekt som vill utvärdera CCAM, för SAE-nivåer 3 och högre. Den första versionen kommer att finnas tillgänglig om några veckor, så håll ett öga på FAMEs webbplats. Projektet presenterade också sin ambition att utveckla ett CCAM-testdatautrymme, som kan användas av projekt för användningsfall relaterade till digitala tvillingar, AI-modellutbildning, delning av KPI:er på hög nivå etc.
Fjärrstyrning var det sista ämnet som behandlades på symposiet och här deltog representanter från Scania och Einride i paneldiskussionen. De nämnde båda vikten av att utveckla skalbara lösningar och att fokus ligger på fjärrassistans och fjärrsupport snarare än fjärrkörning. Lärdomar från erfarenheter i Kalifornien nämndes, liksom erfarenheter i Tyskland och Frankrike. Det var tydligt att det behövs mer forskning inom området, särskilt kring vilka kompetenser som behövs.
Nästa EUCAD kommer att hållas i Ispra, Italien den 13-15 maj 2025. FAME-projektet uppdaterar regelbundet vad som händer inom CCAM i och utanför Europa. De svenska organisationerna är väl representerade i CCAM med industri, forskning och offentlig sektor. Kontakta gärna Drive Swedens representant i CCAM om du har några frågor.