Skip to main content

Vad som verkligen hände i Vegas

Wednesday, Januari 24, 2024

Den gamla frasen "vad som händer i Vegas, stannar i Vegas" gäller inte alltid. Tvärtom är den årliga teknikmässan Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas ett utmärkt exempel på hur teknik som visas där ofta snabbt sprids över hela världen, delvis med hjälp av drygt 130 000 deltagarna på plats.

CES-AIbild

Bilden är AI-generad.

Under de senaste åren har mobilitetsbranschen växt till den största delen av mässan, och i början av januari var många av Drive Swedens partners också där för att lära sig om de senaste trenderna samtidigt som de självklart marknadsförde sina egna erbjudanden. Så, vad var de viktigaste lärdomarna från mobilitetsdelen av CES 2024? Läs orginalartikeln på engelska

collage med två självkörande fordon

Mer UX än AV

Även om Detroit Big 3 (Ford, GM, Stellantis) valde att inte ställa ut i år, ockuperade leverantörer med anknytning till mobilitet fortfarande betydande golvyta, cirka 1½ massiv utställningshall. Ett brett utbud av icke-amerikanska fordonstillverkare, inklusive många märken som fortfarande är okända för allmänheten, ställde ut sina senaste produkter, ofta i form av konceptfordon.

Det som stack ut i år jämfört med de senaste CES-evenemangen var att fordonstillverkarna talade mycket mindre om autonoma (AV) funktioner, åtminstone i personbilar. Istället var showen nästan en kapprustning om vem som kunde installera de största och mest sofistikerade displayerna i fordon för att ge en optimal användarupplevelse (UX).

Ett exempel på hur biltillverkarna nu söker sig till konsumentelektronik för att få hjälp var den första visningen av en Afeela-bil, som kommer från det nya Honda/Sony joint venturet. Innehållet på alla dessa infotainmentsystem lyftes naturligtvis också fram, och inte överraskande var AI nyckelfunktionen som ingen hade råd att inte nämna. Mercedes och Volkswagen var bland de märken som skröt med en generativ AI-funktion som en del av deras integrerade UX.

Den senaste tidens turbulens kring distribution av AV i USA kan ha varit orsaken till att avancerade AV-funktioner inte lyfts fram i bilar, men det stoppade inte leverantörerna. Hallarna var fyllda med sensorer, mjukvara och andra AV-kritiska komponenter från Tier 1-leverantörer och nedåt. Amazon, hade avsevärt ökat sin närvaro i mobilitetsområdet med ett Zoox-fordon som en av dess utvalda produkter.

CES-mässan-2024

Definierat av mjukvara eller hårdvara?

Många mediarapporter från CES nämnde (och ibland ifrågasatta) det senaste modeordet för bilindustrin; mjukvarudefinierade fordon (SDV). Det var dock inte lätt att se på vilket sätt detta verkligen representerar ett nytt koncept; trots allt har mjukvara varit en mycket kritisk komponent i nya fordon i decennier.

Vår observation var att det fanns en annan kategori av innovationer som snarare kunde beskrivas som hårdvarudefinierade fordon. I kategorin vanliga fordon visade KIA det mest omtalade exemplet på denna trend i sin serie av modulära elfordon. Samma principer förekom även i andra typer av fordon, som en modulär skateboardarkitektur som kunde bära t.ex. en automatiserad gatusopare, eller anpassningsbara robotar som utför allt mellan leveranser och gatusäkerhetsövervakning.

Vilka andra former av mobilitet finns?

För att få erkännande på CES verkar det vara en förutsättning att en verklig produkt som ser väldigt cool ut är en förutsättning. Detta kan vara anledningen till att vi inte riktigt såg något relaterat till delad mobilitet eller något MaaS-relaterat. Olika varianter av mikromobilitet fanns dock, och även om vi inte observerade några större teknikuppdateringar, var det intressant att se att du nu kan köpa e-skotrar från så olika märken som Bugatti och Reebok

Snälla - stanna i Vegas!

Slutligen, vissa saker stannar faktiskt i Vegas... Under showen publicerade CES den här listan av misslyckade innovationer som aldrig tagit sig ur "Sin City". På något sätt har vi en känsla av att ett av de mest fotograferade "fordonen" på CES 2024, XPeng AeroHT, kommer att hamna på samma lista om ett par år. Visst, både den flygande bilen och dess syskon Land Aircraft Carrier' Modular Flying Car  är väldigt coola produkter som skulle passa väldigt bra in i öppningsscenen för nästa James Bond-film, men...

Två bilder från en mässa som visar upp både bilar, cyklar, leveransrobotar, elcyklar och självkörande bilar. Fotot visar självkörande bil och nya elsparkscyklar.