Skip to main content

Smart landsbygd - autonoma lätta transporter för landsbygd/glesbygd och mindre tätorter

Projektet adresserade framtidens transportsystem för glesbygd i form av transporttjänster som bärs av autonoma, elektriska och anropsstyrda markfordon och drönare.

Väg på landsbygden.

Projektet bygger vidare på projektet, Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden, som utvecklade en fast flyglinje för lätta transporter med drönare till stöd för hälso- och sjukvård på distans. Ett sådant system är endast ett första, trevande steg då det förstås inte möter varken vårdens eller bygdens hela transportbehov. I detta projekt frigjorde vi därför begränsningen med en fast linje från punkt A till punkt B för att adressera de behov som går att möta med servicearkitekturen ifall drönare går att skicka till godtyckliga adresser och positioner.

Den utvidgade tjänstestrukturen innefattade också framtida transporter med självkörande elektriska fordon, som är tänkta att ingå i samma transportsystem som de självflygande drönarna. Fordon och drönare kommer båda att ingå i det framtida transportsystemet då vård måste kunna ges även i väglöst land. Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman har ett särskilt ansvar för samisk medicin.

Projektet har byggt ett nätverk och en plattform för glesbygdens framtida elektriska och autonoma transportsystem. Myndigheter och andra aktörer har fått en bättre förståelse för både sina egna och andras transportbehov och en gemensam bild av hur framtidens transportsystem kan utformas för att fungera i glesbygd. Projektet har varit mycket framgångsrikt sånär som på ambitionen att vrida fokuset för det svenska innovationssystemet till glesbygdens transporter där det mesta transportarbetet, de största utsläppen och de största transportbehoven finns.

Resultat

Projektets kärna är det nätverk som skapats. Nya samarbeten har uppstått och personal har också bytt jobb inom nätverket. Projektet har lett till nya initiativ inom inriktningar hos enskilda projektparter men också bidragit till att lyfta betydelsen av transporter utanför urbana miljöer. Inte minst har projektet delat insikten om att framtiden är möjlig redan nu. Storstadens trafikmiljöer är för komplexa för dagens autonoma teknik men landsbygdens enklare vägnät, glesare trafik och tolerantare trafikanter gör att ett autonomt transportsystem skulle kunna sjösättas nu.

Projektet utvecklades starkt i tre olika dimensioner. Projektet gick från ett stuprörstänkande till en bredare arena, med exempelvis nationell livsmedelsförsörjning, katastrofberedskap och cybersäkerhet, för att ytterligare öka värdeskapandet. Nätverket utvidgades snabbt bortom projektpartnerna, vilket speglar behovet av att bygga kunskap om glesbygdens transporter. Projektet vidgades också i metodriktning, både i riktning mot policy, praxis och regelverk – och mot medborgardialog, bland annat med nära dialoger med Länstrafiken och Bussgods och med ett publikt event.

Se presentationen från Drive Sweden Forum, mars 2023

Projektperiod
Maj 2020 – mars 2022

Kontakt
Pia Kristiansson, Region Västerbotten
pia.kristiansson@regionvasterbotten.se

Partners
Region Västerbotten, KTH, LTH, Telenor, SVA, Iteam, Creed media group, Earhart AB, Einride, Lennox PR, Transtema, Mittmedia, Totalförsvarsstiftelsen 

Vinnovanummer
2019-05096