Skip to main content

Självkörande fordon på landsbygd

Hur skulle autonoma fordon kunna användas inom kollektivtrafiken på landsbygden? Genom intervjuer, workshops och en RFI (request for information, ett första steg mot upphandling) har vi undersökt frågan utifrån fyra konkreta områden i Sverige – Lund, Gotland, Eskilstuna och Skellefteå.

pratichi mallick road

Lokaltrafiken i landet används inte i den utsträckning den skulle kunna. Bussarna går nästan tomma när de kommer fram. Tillgängligheten på landsbygden bygger i praktiken mer eller mindre helt på biltrafiken – som behöver förändras när det framtida transportsystemet ska effektiviseras och göras mer jämställt. Landsbygdens nuvarande lokaltrafik har stora ekonomiska utmaningar.

Med en definition av landsbygd baserad på individens mobilitet har projektet sett att Sveriges landsbygd rymmer mindre orter på väg att avfolkas där äldre, barn och de utan körkort hade kunnat få bättre tillgång till samhällelig service med autonoma fordon. Projektet har också sett att flera av landets nya arbetsplatser kommer befinna sig på landsbygden och därmed skapa ett mobilitetsbehov från staden till landet.

För att kunna realisera de identifierade möjligheterna finns ett behov av att framföra fordonen i högre hastigheter samt att de ska kunna hantera mer komplexa trafiksituationer än vad dagens piloter i städerna visat. På landsbygden finns alltså ett utrymme för nya fordon att visa upp sig. Samtidigt ser vi hur man inte ska förvänta sig att investeringarna i autonoma fordon kommer betala sig på en linje, snarare behöver man lyfta blicken och se systemeffekten när stomlinjetrafiken blir mer attraktiv då bussarna går raka vägen istället för via mindre samhällen.

Projektet har inte sett några belägg på att den digitala infrastrukturen behöver utvecklas för att möjliggöra försök med autonoma fordon på någon av de undersökta rutterna. Dagens 4G-täckning är fullgod och fordonen borde ha tillgång till tillräckligt bra positioneringsdata för att bedriva verksamheten. Däremot ställs flera frågor om hur ersättningstrafiken organiseras när fordonen inte klarar av vädret, vem som står för säkrare hållplatser och hur chaufförens övriga ansvar realiseras när fordonet är förarlöst.

Period
Januari 2020 - mars 2021

Kontakt
Håkan Burden, RISE
hakan.burden@ri.se

Partners
RISE, Eskilstuna kommun, Lunds kommun, Skellefteå kommun, Region Gotland, Trafikverket, Ramböll