Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Om Drive Sweden

Det handlar inte bara om förarlösa fordon – det handlar om ett helt nytt synsätt på mobilitet. Vi är i början av utvecklingen, och den går snabbt. På bara några år kommer vi att förändra världen, utveckla hållbara städer och se hela branscher arbeta med helt nya affärsmodeller.

Sedan länge så har den privatägda bilen varit den viktigaste komponenten för personlig rörlighet, men detta är på väg att förändras. Uppkopplade, självkörande och delade fordon är en viktig byggsten för denna förändring. Lägg därtill helt nya affärsmodeller som adresserar trenden bland den yngre generationen att hellre ha tillgång till en tjänst, än att äga en kapitalvara; och vi kan se hur ett nytt sätt att transportera oss håller på att skapas.

Snart så behöver vi inte längre äga en eller flera bilar per hushåll, som står ändå inte används större delen av tiden. Istället så kommer vi att kunna prenumerera på en mobilitetstjänst. Denna tjänst kommer att kombinera olika transportmedel på ett sömlöst sätt och med en integrerad betalningsfunktion, allt anpassat till våra verkliga transportbehov. Samtidigt så kommer våra behov av att transportera gods in och ut från samhället att lösas på ett liknande sätt.

Vi har försökt att illustrera denna vision i denna lilla film, som visar några exempel på transporter i Framtidens stad.

Som synes i denna film, så är vi övertygade om att morgondagens mobilitet kan bli säkrare, mer effektiv, mer miljövänlig, mer tillgänglig och samtidigt möjliggöra mer öppna ytor i vårt samhälle.

För att få detta att hända så krävs dock att man arbetar på ett tvärfunktionellt sätt. Till exempel så kan inte en fordonstillverkare ensam starta denna förvanlig, lika lite så kan en stad åstadkomma denna omställning utan nära samarbete med många andra aktörer.

För några år sedan så initierade den svenska regeringen ett nytt arbetssätt för att adressera områden med stor potential för hållbara samhällslösningar, och som samtidigt kräver tätt samarbete mellan aktörer som kanske annars inte har så mycket gemensamt. Båda dess kriterier passar perfekt på utmaningarna och möjligheterna med framtidens mobilitet för människor och gods, och 2015 så tilldelades Drive Sweden ett kontrakt för att driva denna utveckling som ett av sjutton Strategiska Innovationsprogram (SIP). Drive Sweden befinner sig nu i tredje verksamhetsåret, av vad som förväntas att bli ett tolvårigt projekt, och har en väsentlig statlig delfinansiering som stöd till olika projekt.

Dom strategiska innovationsprogrammen finansieras via Vinnova, FORMAS och Energimyndigheten. Lindholmen Science Park AB är värdorganisation för Drive Sweden.

Vart tredje år genomför finansiärerna en utvärdering av de strategiska innovationsprogrammen. 2018 var det  dags för den första utvärderingen för Drive Sweden, tillsammans med Medtech4Health, InfraSweden2030, RE:Source och Smart Built Environment. Den 30 november publicerades utvärderingen, där fokuset ligger på etableringen av programmen.

Läs den här 

Drive Sweden utblick

Drive Sweden har utvecklat en utblick som visar vad vi gemensamt vill uppnå inom vårt partnerskap fram till 2030.

För att nå vår vision för en uppkopplad, autonom och gemensam mobilitet är det nödvändigt med en stegvis förändring. Insatser inom fordon, mobilitetstjänster och transportsystemforskning kommer att genomföras på ett integrerat sätt som garanterar att Sveriges framtida mobilitet är hållbar, säker och effektiv samtidigt som den är attraktiv. Under de kommande åren kommer denna plan att uppdateras regelbundet när vi följer upp våra resultat.

Se vår roadmap här

roadmap.png

Läs mer om partners i Drive Sweden

Läs mer om Strategiska innovationsprogram

Läs mer om Regeringens Samverkansprogram

Kontakt

Jan Hellåker, programansvarig, Drive Sweden, jan.hellaker@drivesweden.net