Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Fortsättning för Drive Sweden Policy Lab

Nya mobilitetslösningar för människor och gods är i stor utsträckning beroende av lagar, förordningar och skattesystem. Vilken sorts fordon får rulla på våra gator? Vilka ägandeformer är möjliga, juridiskt och skattemässigt? Drive Sweden Policy Lab utforskar hur teknik- och tjänsteutvecklingen relaterar till existerande lagutrymme och skattesystem. Nu förlängs projektet och fortsätter sitt arbete under 2022.

– Till att börja med undersöker vi under 2021/22 tre olika case för att identifiera policyrelaterade hinder och generera lösningar. För det första ska vi titta på hur ett enklare och modernare skattesystem för privat bildelning skulle kunna se ut. För det andra kommer vi undersöka vilken potential kamerabevakning har inom kollektivtrafik, säger Cilli Sobiech, som arbetar som researcher på RISE och är projektledare för Drive Sweden Policy Lab.

– Slutligen testar vi hur smarta kameror och andra sensorer skulle kunna användas i självkörande bussar och trafikkameror för en effektivare trafikhantering med hjälp av AI-teknik.

Nyttan som skapas av Drive Sweden Policy Lab är stor och de konkreta fallen och lösningarna är av stor vikt.

– Policy- och regelverksutveckling och hur vi tolkar lagar är avgörande för utvecklingen av framtidens mobilitetslösningar. Vad som är så bra med Drive Sweden Policy Lab är att vi går till botten med oklarheter och problem som olika aktörer stöter på och arbetar tillsammans för att hitta lösningar och rekommendera vägar framåt, säger Sofie Vennersten, programchef på Drive Sweden. 

Läs mer om projektet här