Skip to main content

Smart Kombinerad Mobilitet: Digitala kollektivtrafikbiljetter i KM-tjänster för boende

I detta projekt utarbetas, driftsätts och uttestas för första gången i Sverige under verkliga förhållanden kommersiella och tekniska lösningar som möjliggör tredjepartsförsäljning/avrop och leverans - vid det enskilda resetillfället - av en RKM’s biljetter enligt BoB-standard samordnat med bokning (i en och samma app) av andra tillgängliga transportslag såsom poolbil, taxi, fjärrtåg/expressbuss, cykel och hyrbil. 

Den tekniska lösningen implementeras och testas i en innovativ KM-pilot för kundsegmentet boende i nya fastigheter, där vi undersöker målgruppens uppfattning om hur BoB-biljetter bäst ska paketeras/kombineras/presenteras/levereras i KM-tjänster för att göra tjänsten attraktiv och ändamålsenlig för målgruppens behov. Projektet skall även utarbeta och utprova relevanta tekniska, administrativa och kommersiella modeller för förhållandet mellan RKM och KM-aktör avseende tillhandahållandet av BoB-biljetter, samt identifiera och exemplifiera framgångsfaktorer vid integration av tredjeparts BoB-biljettförsäljning i KM-tjänster.

Syfte och mål

Projektets syfte var att ge svar på hur Västtrafiks biljetter digitalt kan bli tillgängliga för fler och hur nya typer av samarbeten med 3:e part kan utformas för att stimulera utveckling och införande av Kombinerade Mobilitetstjänster som bidrar till mer hållbara resemönster.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har bekräftat att teknisk integration med Västtrafik enligt BoB fungerar och resulterar i maskinvaliderbara biljetter i 3:e partens app. Ytterligare huvudsakliga lärdomar: - För att underlätta integrationer behövs testmiljö, dokumentation och interna stödsystem hos RKM. - För att KM-tjänsten skall vara attraktiv för användarna behöver (minst) motsvarande utbud och priser som gäller i RKMs egen app erbjudas. - För en långsiktigt hållbar affär för 3:e part krävs provisionsnivåer som åtminstone täcker 3:e partens direkta försäljningsomkostnader

Upplägg och genomförande

Projektet har framgångsrikt integrerat och i skarp drift provat 3:e-partsförsäljning av digitala kollektivtrafikbiljetter inom ramen för KM-tjänsten EC2B för boende i Riksbyggen brf Viva. Härvid har en teknisk lösning för 3:e parts sökning, beställning, betalning och leverans av digitala kollektivtrafikbiljetter enligt BoB-standarden implementerats och en affärsmodell för relationen mellan RKM och 3:e part har utarbetats. KM-piloten har utvärderas utifrån KOMPIS-ramverket.

Period
september 2018 - december 2019

Kontakt
Håkan Göranson,
hakan.goranson@smartresenar.se

Vinnovanummer
2018-02600