Skip to main content

Digitala verktyg för hållbar planering och hantering av delad mikromobilitet med hjälp av Big Data

Delade mikromobilitetssystem (SMS) har anammats i stor utsträckning i EU och globalt, men det finns fortfarande behov av att utreda hur de nuvarande systemen i praktiken fungerar när det gäller miljöeffektivitet och påverkan på olika användargrupper, samt hur man effektivt kan förvalta SMS för att uppnå hållbarhetsmålen.

Digitala verktyg för hållbar planering och hantering av delad mikromobilitet med hjälp av Big Data

Med detta projekt inrättas ett komplementärt och tvärvetenskapligt team för att i samverkan utveckla Big Data-utvärderingsmetoder, genomföra empiriska analyser samt utveckla verktyg för effektiv SMS-hantering i olika urbana kontexter.

Projektets övergripande syfte är att utveckla datadrivna utvärderingsmetoder för SMS och digitala verktyg för SMS-hantering med hög skalbarhet, för att förse relevanta intressenter (t.ex statliga myndigheter och operatörer) med förbättrat beslutsstöd. Syftet är också projektet ska fungera som en banbrytande demonstration av innovation mellan nyckelaktörer med relevans för SMS, där de senaste metoderna från den akademiska världen såsom Chalmers Tekniska Högskola och systemanalytiker vid WSP och CERO matchas med behoven och perspektiven hos problemägare, i detta fall Stockholms stad.

Resultaten är inriktade på att förbättra införandet av SMS i olika kontexter som en flexibel, effektiv och hållbar komplement till multimodala och inkluderande transportsystem där hänsyn tas till behoven och preferenserna hos olika användargrupper och som bidrar till att minska de transportrelaterade utsläppen.

Period
September 2023 - mars 2025

Projektpartners
Chalmers tekniska högskola, WSP, Stockholms stad, CERO

Kontakt
Kun Gao, Chalmers tekniska högskola
gkun@chalmers.se

Vinnovanummer
2023-01042