Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Större än när smarta mobiler ändrade allt

Jan Hellåker, programansvarig för Drive Sweden, ger sin syn på den stora förändring som nu sker i Göteborgs fordonsbransch i Business Region Göteborgs nya artikelserie. Mycket är koncentrerat till Lindholmen Science Park där även Drive Sweden-programmet är lokaliserat.
jan Hellåker Foto: Barry Li

Jan Hellåker, ansvarig för det nationella mobilitetsprogrammet Drive Sweden, har bättre koll än de flesta svenskar på en utveckling som tog fart redan för 20 år sedan. 1999 var han med och startade Göteborgsföretaget Wireless Car som tidigt såg möjligheterna med fordon uppkopplade mot internet.

Men telekomvärlden och fordonsvärlden började flyta samman redan i början av 1990-talet. Jan Hellåker var med då också – och såg till att Volvos lastbilar kopplades upp via SMS.

Nu är den trenden en av Göteborgsregionens verkliga konkurrensfördelar. Mycket är koncentrerat till Lindholmen Science Park där även Drive Sweden-programmet är lokaliserat.

- Det är helt enormt att så många av oss sitter inom några hundra meter. Bara i den här kåken finns hundratals personer som kör hela Volvokoncernens telematikutveckling. När vi käkar lunch ihop med Ericssonfolket och Cevtfolket… idéer kan uppstå på lunchrasten bara för att man råkar sitta ihop med någon.

Läs hela intervjun

Läs övriga intervjuer i artikelserien 
inklusive "Läge för extrema specialister", med Kent Eric Lång, ansvarig för Vehicle ICT Arena på Lindholmen Science Park.