Skip to main content

Så kan privat bildelning få fart i Sverige

Monday, Juni 18, 2018

En bil står parkerad 95 procent av tiden. Privat bildelning är ett sätt att utnyttja resurserna bättre. Men i dag finns gamla regelverk som bromsar utvecklingen. I en intervju pratar Maria Schnurr, senior researcher på Sustainable Business Group, RISE Viktoria, om hur våra resor står inför ett paradigmskifte.

Nya innovationer och beteenden kommer förändra hur vi ser på mobilitet. Att dela den egna bilen är numera en verklig möjlighet för många. Men det finns hinder för att privat bildelning ska ta fart på riktigt i Sverige. RISE är nu med och undersöker hur en regelverksinnovation skulle kunna accelerera utvecklingen.

– Efter det som hänt i debatten kring delningsekonomi med Uber och Airbnb finns ett behov att visa att privat bildelning inte behöver vara något skumt. Om det till exempel gjordes enklare att deklarera skatten när du delar din bil skulle det också signalera att det här inte är något fuffens, säger Maria Schnurr, senior researcher på Sustainable Business Group, RISE Viktoria.

Bildelning större i Norge och Danmark

I dag använder hundratals svenskar någon tjänst som underlättar processen. På Gomore.se och Snappcar.se finns det en vårdag runt 1 000 annonser med privata bilar som erbjuds till uthyrning i Sverige.

– Men det är mindre än i Norge och Danmark. Där är privat bildelning mer utbrett och accepterat, säger Maria Schnurr.

Ett skäl är att det är billigare att äga en bil i Sverige jämfört med grannländerna. Därför kan nyfikenheten att hitta andra sätt att hitta transporter vara större i Norge och Danmark.

– I Norge har man också skattefritt på inkomster upp till 10 000 norska kronor vid privat delning av bil, säger Maria Schnurr.

Läs hela artikeln

Om du är i Almedalen - missa inte eventet 'Jag vill dela min bil – hur gör jag? Regelverksinnovation i praktiken!'

Ta del av Maria Schnurr & Linda Olssons Position Paper ”Regelverksinnovation för P2P bildelning i Sverige”