Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Digital infrastruktur som motor för gator, trottoarer och städer

Digital infrastruktur är en hörnsten i utvecklingen av framtidens mobilitetssystem. Under Drive Sweden Forum fick deltagarna flera uppdateringar kopplade till digital infrastruktur, ett av Drive Swedens temaområden. Detta område har sett stora framsteg på bara några år och nyligen fick det en boost genom lanseringen av 5G. En ny aspekt relaterad till detta är digitaliseringen av trottoaren, som Emily Eros, Public Sector Tech Lead och SharedStreets och Open Transport Partnership, presenterade vid forumet.
Emily Eros and Sofie Vennersten at the Drive Sweden Forum.

Deras organisation bygger programvara med öppen källkod och digital infrastruktur för att stödja nya sätt att hantera och dela data för att underlätta skötsel av städer.

– Mobilitet och transporter har förändrats mycket och vi vill se till att städerna har den information de behöver om hur nya transportsätt fungerar, så att de kan hantera gator, planera dem bättre och göra dem säkrare för oss alla, sa Emily Eros, Public Sector Tech Lead på SharedStreets & Open Transport Partnership.

Ett centralt problem har varit att de flesta aktörer har använt sina egna kartor, vilket gör det svårt att dela och utbyta data. Därför har de skapat ett standardiserat språk för att beskriva vad ”saker” är och hur de ser ut. När väl alla använder samma mall kan du lägga till tillgänglig data från mobiltelefoner, e-skotrar, bilar, leveransföretag etcetera, vilket förbättrar potentialen av hur man kan använda trottoaren.

– Detta låter oss börja ställa frågor som: Var kan jag hitta parkering? Och myndigheter kan tänka på hur de ska fördela utrymme på trottoarer och var de ska placera olika typer av zoner och vid vilka tider. Godsföretag kan börja fundera på hur man gör leveranser, hur man räknar ut den mest effektiva vägen och hur man undviker parkeringsböter, sa Emily Eros.

Nytt samarbete mellan Univrses och SharedStreets

SharedStreets har nyligen börjat samarbeta med Drive Sweden-partnern Univrses för att utveckla arbetet med användbar data i och för städer. Univrses har utvecklat en 3DAI™engine, som används i Drive Sweden-projektet Stockholm Virtual City, som med hjälp av kamerautrustade fordon som taxibilar kan upptäcka, rapportera och kartlägga allt från snö och graffiti till gropar, konstruktioner och skadade trafikskyltar – och förändringar av dessa. Dessa data gör det möjligt för dem att bygga en digital karta över staden, addera till infrastrukturen och ge användarna realtidsdata. Uppgifterna kan leda till en bättre användning av tillgångar, förbättrad planering, ökad säkerhet och möjligheten att skapa simuleringar i en uppdaterad digital tvilling.

Drive Sweden har länge arbetat med digital infrastruktur genom framgångsrika projekt inom det specifika temaområdet med samma titel. Tidigt antog och utvecklade vi nödvändig teknik för att skapa Drive Sweden Innovation Cloud som ger en plattform för datadelning och möjliggör serviceinnovation.

Se inslaget om Digitalization of the Curb här och om Univrses introduktion av deras 3DAI™ engine i USA här.

Se hela Drive Sweden Forum här