Mikro-Koll: delad mikromobilitet & kollektivtrafik
Projektet Mikro-koll syftar till att skapa ett komplement till den kunskap kring delad mikromobilitet, och dess samspel med kollektivtrafik, som finns idag. Målet med projektet är att skapa ökad förståelse kring slutanvändarnas drivkrafter och beteenden.
Bakgrund
Hur delad mikromobilitet kommer att utvecklas och hur mobilitetsslaget kommer att samspela med andra mobilitetsslag är en komplex fråga. För att klara av uppgiften att bilda beslutsunderlag för policys och strategiska satsningar krävs flera olika angreppssätt. Befintlig forskning och pågående studier kring delad mikromobilitet fokuserar dock främst på kvantitativa aspekter. I de fåtal studier som har kvalitativa inslag, har fokus riktats mot aktörer i transportsystemet så som transportföretag, tjänstepersoner och beslutsfattare. Beteende och drivkrafter hos en central aktör - användare av delad mikromobilitet och kollektivtrafik - har hittills hamnat i skymundan.
Metod
I projektet genomförs en litteraturstudie samt en kvalitativ studie respektive en kvantitativ studie i två städer; Malmö och Göteborg. Litteraturstudiens syfte är att placera in det här projektet i ett större sammanhang. Den kvalitativa studien syftar till att ge svar på ett antal frågeställningar kring beteende hos slutanvändare av mikromobilitet och kollektivtrafik, och generera underlag till designen av den kvantitativa studien. Den kvantitativa studien ger insikt i vilket genomslag de beteenden som vi kartlagt i den kvalitativa studien kan få på grupp- och populationsnivå, och därigenom på mobilitetssystemet som helhet.
Förväntade resultat
När projektet avslutats finns förutsättningarna på plats för behovsägare kopplade till delad mikromobilitet och kollektivtrafik att ta välgrundade beslut för strategisk positionering.
Projektet ska, genom att det är rotat i en kvalitativ ansats, bidra till att fylla kunskapsluckan kring användarperspektivet kring delad mikromobilitet i kombination och/eller som komplement till kollektivtrafik. Genom att komplettera befintlig kunskap och pågående studier ska projektet stärka behovsägarnas förutsättningar att ta väl underbyggda beslut kring frågor som planering av utbud, reseplanering, sampaketering, samt etablering och reglering.
Med bättre förståelse av drivkrafter, beteende, resonemang och beslutsfattande hos användare av mikromobilitet ökar vi vår kapacitet, både vad gäller att förstå nuläget och sia om framtiden, kring vilka samhällsnyttor som mikromobilitet och kollektivtrafik i kombination kan bidra till. Samtidigt ökar sådan kunskap förutsättningarna för att göra väl underbyggda avvägningar mellan intressen och hållbarhetsdimensioner.
Projektperiod
April 2024 – november 2024
Projektledare
Tove Albright Österberg, Point
tove@point.design
Projektparter
RISE, 2030-sekretariatet, Göteborgs stad, Västtrafik, Malmö stad, Point
Vinnovanummer
2024-01184