Lärdomar från tredjepartsförsäljning
Att kollektivtrafiken är ryggraden i ett hållbart “Mobility as a Service”-system (MaaS) är ett faktum och även en av slutsatserna i LIMA-rapporten från 2021.
Som ett steg mot att nå nya kundgrupper och öppna upp för fler MaaS-lösningar införde Västtrafik i mars 2022 möjligheten för privata återförsäljare att sälja deras biljetter. Även Trafikförvaltningen (SL) och Nobina har ett samarbete kring biljetter där de via appen Travis bland annat säljer det exklusiva konceptet 10/30 biljetten.
Efter de senaste årens tredjepartsförsäljning av biljetter vill man nu djupare förstå vilka lärdomar som kan dras och få dem samlade och dokumenterade. Detta så att andra aktörer kan ta del av materialet vid ett eventuellt eget införande av liknande system.
Projektet har en kvalitativ approach där vi genomfört djupintervjuer med representanter från Västtrafik, SL, Nobina, digitala återförsäljare och potentiella digitala återförsäljare. Därefter analyserades materialet innan det paketerades och levererades. Vi har haft löpande avstämningar med Drive Sweden under projektets gång för att säkerställa att vi mött behoven och förväntningarna som finns, samt varit öppna för eventuella justeringar av upplägget.
Lärdomarna finns sammanställda i en rapport vars syfte är att tillgängliggöra kunskap om införandet av tredjepartsförsäljningen av kollektivtrafikbiljetter. Rapporten riktar sig främst till aktörer inom kollektivtrafiken i Sverige och eventuella blivande samarbetspartners.