Skip to main content

Elektriska delade självkörande fordon i det framtida fossiloberoende transportsystemet (Eldsjäl)

Syftet med projektet, även kallat Eldsjäl, var att skapa en ökad förståelse för hur elektriska delade självkörande fordon kan påverka och komplettera kollektivtrafiken men också hur transportsystemet i stort påverkas av nya fordon utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Ett pictogram av bilar och resenärer. Foto: Göteborgs stad.

Kommande fordonskoncepten kommer vara automatiserade, delade och sannolikt även elektrifierade. Rätt tillämpat kommer dessa fordonskoncept bidra till ett hållbart transportsystem. Projektet har simulerat påverkan av delade självkörande fordon på trafiksystemet. Resultatet har sedan legat till grund för en dialog i form av djupintervjuer med invånare. Resultatet från både simuleringar och intervjuer har analyserats för att belysa utmaningar och insikter.

Trafikkontoret i Göteborg, Västtrafik, K2/Malmö Universitet och Trivector satte samman ett starkt tvärvetenskapligt konsortium som genomförde en tillämpad studie där potentialen av elektriska delade självkörande fordon utforskades i Göteborgsregionen men resultat från projektet kan användas i en större kontext.

Utgångspunkt var Göteborg Stads nya multimodala VISUM-modell kompletterad med en MaaS-modul (Mobility as a Service) från företaget PTV. Från scenarierna erhölls resultat i form av hur trafiken påverkas och parametrar såsom restider, trängsel och CO2-utsläpp kunde beräknas. Genom scenariokörningar och tvärvetenskapliga analyser erhölls bättre kunskap för de offentliga parterna om hur nya tidens fordonskoncept påverkar/kompletterar men också hur de kan användas inom kollektivtrafik- och transportsystemet för att främja hållbar utveckling. Projektet drevs parallellt med ett projekt finansierat av VGR där samma partners ingår. Det parallella projektet fokuserar på användarperspektivet och kundupplevelse av elektriska delade självkörande fordon. Projekten är självständiga, men synergieffekter uppnås av att köra dem parallellt.

Resultat

Simuleringsresultaten visar påverkan av överflyttning av resande till delade självkörande fordon både kan vara positiv och negativ beroende på olika faktorer. Detta i kombination med resultat från användardialogerna visar att det kommer att vara viktigt för beslutsfattare att på de olika sätt som är tillgängliga påverka de framtida tjänsterna för delade självkörande fordon för att uppnå stadens mål för trafikering och hållbarhet.

Studien simulerade påverkan av delade självkörande fordon på trafiksystemet i kommunerna Göteborg, Mölndal och Partille. Resultatet har sedan legat till grund för en dialog i form av djupintervjuer med invånare i Göteborg. Resultatet från både simuleringar och intervjuer har analyserats för att belysa utmaningar och insikter.

Slutpresentation

Projektperiod
Januari 2020 - juni 2021

Projektpartners
Göteborgs KommunVästtrafikTrivectorK2/Malmö University

Kontaktuppgifter
Fredrik Larsson, Trafikkontoret Göteborgs Stad
fredrik.larsson@trafikkontoret.goteborg.se

Vinnovanummer 
2019-05094

Event inom Eldsjäl

-
Online
A blurry picture of a city and traffic at night.

Drive Sweden Lunch & Learn: Delade och självkörande fordons olika påverkan på transportsystemet

Välkommen att ta del av intressanta resultat från Drive Sweden-projektet Eldsjäl, som kommer att...

Läs mer om fortsättningen av projektet

Ett pictogram av bilar och resenärer. Foto: Göteborgs stad.

Elektriska delade självkörande fordon i det framtida fossiloberoende transportsystemet (Eldsjäl 2)

Projektet, Eldsjäl II, utfördes mellan februari och juni 2022. Projektet avsåg att genom dialog mellan projektets partners samt andra intressenter identifiera vilka frågeställningar som är mest...