Skip to main content

Datadrivna lösningar för parkering och laddning vid delad mikromobilitet

Detta projektteam kommer att använda dataanalys, optimeringstekniker och digitala verktyg för att förbättra planering, optimering och hantering av parkeringsplatser och laddningslösningar för delade mikromobilitetssystem (SMS).

En AI genererad bild som visar en dashboard som visar schematiskt visar parkeringstillgångar i ett villaområde

Syfte 

Projektet "Digitala och Datadrivna lösningar för planering och hantering av parkering och laddning för delad mikromobilitet" (DiPCOM) syftar till att främja befintlig teknik genom att utveckla skalbara, datadrivna digitala lösningar för placering och hantering av SMS-parkering och laddning. Detta kommer att ge betydande stöd till t ex planerare och beslutsfattare i kommuner samt SMS-operatörer genom att tillhandahålla verktyg som underlättar planerings- och beslutsprocesser. 

Bakgrund

Delade mikromobilitetssystem (SMS), inklusive elsparkcyklar, cykel,- och elcykeldelning, har blivit alltmer populära i Sverige och EU. Den hållbara utvecklingen av SMS står dock inför betydande utmaningar såsom parkeringsproblem, låg systemeffektivitet, höga driftkostnader och säkerhetsfrågor. Oreglerad parkering av SMS leder till ineffektivitet, hinder och säkerhetsproblem för andra trafikanter samt slöseri med gatuutrymmen som kunde användas för andra funktioner. Dessutom utgör de höga driftkostnaderna för SMS ytterligare utmaningar för SMS-operatörer.

Metoder

Detta projekt kommer först att använda en datadriven metod för att uppskatta de rumsliga och tidsmässiga behoven av parkering och laddning för SMS baserat på stora datamängder. Därefter kommer projektet att utveckla planerings- och optimeringsmetoder för parkeringsutrymmen och standardiserad laddning för SMS. Projektet kommer också undersöka de kvantitativa effekterna av de föreslagna lösningarna för att optimera parkeringssystemet. Den viktigaste projektleveransen är att designa ett digitalt verktyg med hög skalbarhet och anpassningsbarhet för hantering av parkeringsutrymmen och laddning av SMS. Detta kommer att baseras på ett digitalt verktyg som är framtaget av Chalmers.

Användning av resultat

Med hjälp av de utvecklade digitala lösningarna kan stadsplanerare och intressenter (t.ex. SMS-operatörer) optimera planeringen och placeringen av parkeringsutrymmen och laddningsstationer baserat på stora datamängder från fältet. De kommer även att kunna jämföra SMS-systemens prestanda under olika förvaltnings- och planeringsstrategier genom kvantitativa utvärderingar. Resultaten förväntas vägleda beslutsfattandet i rätt riktning genom att använda datadrivna underlag och vetenskaplig optimering, snarare än genom flera försök- och misslyckanden.

Projektperiod
November 2024-juni 2026  

Projektledare 
Kun Gao, Chalmers tekniska högskola
gkun@chalmers.se

Partners
Chalmers tekniska högskola, Standab, Göteborgs stad, Stockholms stad, WSP, EIT Urban Mobility

Vinnovanummer
2024-02399