Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Tunnll

(2017-2018) Tunnll är nästa generations kollektivtrafiksteknik som förvandlar befintlig bussburen kollektivtrafik till smarta mobilitetssystem.

Projektets syfte och mål

Hundratals mindre städer runt om i världen har inte råd att subventionera högkvalitativ kollektivtrafik. I dessa städer finns det i princip ingen kollektivtrafik alls eller så är väntetiderna mycket lång. Som ett resultat har mer än en miljard människor (låg- och medelinkomsttagarfamiljer) mycket begränsad social rörlighet (till jobb, skolor, sjukvård, anställningsintervjuer etc.).

Tunnll möljiggör för alla trafikoperatörer i en mindre stad att tjäna fler passagerare med samma bussar och förare, samtidigt som stadens invånare erbjuds smart mobilitet på riktigt; gör genom Tunnll kan de beställa en buss med en smartphone-app, likt andra app-aktiverade lösningar för ridesharing eller taxi.

Det föreslagna projektet syftar till att planera, designa, implementera och driva en pilottjänst i en liten stad i Sverige. Projektet kommer att tjäna en begränsad grupp av passagerare. Operatören, transportföretaget Björks & Byberg AB, levererar fordon och förare och Tunnlls startupföretag (SkanatekAB) kommer att bidra med tekniken för att köra provtjänsten. K2 (Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik) kommer att undersöka förändringar i passagerarnas beteende.

Projektet pågår fortfarande och dess mål är att distribuera en pilottjänst för Tunnll i en liten svensk stad, validera Tunnlls möjligheter för passagerare och effektivitetsvinster för transportoperatörer.

Projektperiod:
2017-06-01 - 2019-06-01

Kontakt:
Anders Lundström, Björks & Byberg
anders.lundstrom@bjorksbyberg.se

Projektpartners:
Björks & Byberg AB, Malmö Högskola,  Skanatek AB