Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Tunnll

(2017-2018) Tunnll är nästa generations kollektivtrafiksteknik som förvandlar befintlig bussburen kollektivtrafik till smarta mobilitetssystem.

Projektets syfte och mål

Hundratals små städer runt om i världen har inte råd att subventionera högkvalitativ kollektivtrafik. I dessa städer finns det i princip ingen kollektivtrafik alls eller så är väntetiderna mycket lång. Som ett resultat har mer än 1 miljard människor (låg- och medelinkomsttagarefamiljer) mycket begränsad social rörlighet (till jobb, skolor, sjukvård, anställningsintervjuer etc.).

Tunnll tillåter alla befintliga trafikoperatörer i en liten stad för att tjäna många fler passagerare med samma bussar och förare. Samtidigt det ger riktigt smart mobilitet till stadens invånare: med Tunnll kan de beställa en buss med en smartphone-app, som alla moderna app-aktiverade ridesharing eller taxi.

Det föreslagna projektet syftar till att planera, designa, implementera och driva en pilottjänst i en liten stad i Sverige. Projektet kommer att tjäna en begränsad grupp av passagerare (tidiga användare). Operatören, transportföretaget Björks & Byberg AB (huvudsökande), ger fordon (bussar) och förare och Tunnlls startupföretag (SkanatekAB) kommer att bidra med tekniken för att köra provtjänsten. K2 (Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik) kommer att undersöka de förändrade passagerarnas beteende.

Projektet pågår fortfarande och dess mål är att distribuera en pilottjänst för Tunnll i en liten svensk stad, validera Tunnlls möjligheter för passagerare och effektivitetsvinster för transportoperatörer.

Projektperiod:
2017-06-01 - 2019-06-01

Kontakt:
Anders Lundström, Björks & Byberg
anders.lundstrom@bjorksbyberg.se

Projektpartners:
Björks & Byberg AB, Malmö Högskola,  Skanatek AB