Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Smart landsbygd - autonoma lätta transporter för landsbygd/glesbygd och mindre tätorter

Projektet adresserar framtidens transportsystem för glesbygd i form av transporttjänster som bärs av autonoma, elektriska och anropsstyrda markfordon och drönare.
Photo by Magnus Östberg on Unsplash

Projektet bygger vidare på ett pågående projekt, Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden, som utvecklar en fast flyglinje för lätta transporter med drönare till stöd för hälso- och sjukvård på distans. Ett sådant system är endast ett första, trevande steg då det förstås inte möter varken vårdens eller bygdens hela transportbehov.

I detta projekt kommer vi därför att frigöra begränsningen med en fast linje från punkt A till punkt B för att adressera de behov som går att möta med servicearkitekturen ifall drönare går att skicka till godtyckliga adresser och positioner.

Den utvidgade tjänstestrukturen innefattar också framtida transporter med självkörande elektriska fordon, som är tänkta att ingå i samma transportsystem som de självflygande drönarna. Fordon och drönare kommer båda att ingå i det framtida transportsystemet då vård måste kunna ges även i väglöst land. Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman har ett särskilt ansvar för samisk medicin.

Projektperiod:
Jan 2020 – Dec 2020

Projektpartners:
Region Västerbotten, KTH, LTH, Telenor, SVA, Iteam, Creed media group, Earhart AB, Einride, Lennox PR, Transtema, Mittmedia, Totalförsvarsstiftelsen 

Kontaktuppgifter:
Pia Kristiansson, pia.kristiansson@regionvasterbotten.se