Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

CAT

Det finns en stor potential att effektivisera godstransporter genom automatisering, elektrifiering och smart styrning av fordonsflottor. I projektet CAT testas och demonstreras lösningar för uppkopplade förarlösa elektriska godstransporter.
Självkörande lastbil från Einride.

För att automatiserad körning ska vara genomförbar i närtid behöver antingen en förare finnas ombord – beredd att ta över – eller så behöver fordonen vara uppkopplade och kunna styras på distans. 
Genom att etablera ledande pilotförsök med helt förarlösa lastbilar kan vi klarlägga och testa vilken kringliggande infrastruktur och vilka stödtjänster som behövs för att göra detta möjligt på ett säkert och effektivt sätt. De stödtjänster som tas fram och testas i begränsade försök kan sedan tillgängliggöras för ytterligare försök med fler fordon och tjänster.

Projektet genomförs i tre arbetspaket som genomförs parallellt:
WP1 – Tekniska försök på avlyst testbana
WP2 – Pilotförsök i allmän trafik
WP 3 – Utökat ekosystem och demonstrationer

Projektets avser att demonstrera hur förarlösa lastbilstransporter kan möjliggöras med hjälp av förstärkt uppkoppling baserad på 5G, uppkopplade tjänster och ekosystem samt möjlighet att fjärrstyra fordon. Projektet kommer att tillgängliggöra de uppkopplade stödtjänsterna genom Drive Sweden Innovation Cloud, och att ytterligare aktörer nyttjar tjänsterna och bidrar med ytterligare utveckling och demonstrationer kring automatiserade godstransporter.

2019 redovisades CAT:s resultat och i den här filmen kan ni se några av dem:

 

Period
Oktober 2018 – september 2019

Projekt partners
Ericsson, Einride, Carmenta