Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Volvo Cars presenterar säkert och smidigt användargränssnitt för självkörande bilar

Volvo Cars har presenterat ett av branschens mest avancerade och lättanvända gränssnitt för att övervaka hur förare kommer att överlämna kontrollen till en bils autonoma körläge (AD) i kommande modeller.

Lanseringen av autonom körteknik innebär att relationen mellan föraren och bilens användargränssnitt har avgörande betydelse. En säker och smidig överlämning av kontrollen utgör hörnstenen i all ny tillförlitlig AD-teknik.
 
Volvo Cars har utformat IntelliSafe Autopilot så att det är enkelt och intuitivt. Autonomt läge aktiveras och inaktiveras med specialkonstruerade paddlar på ratten.

När man kör in på en väg där autonom körning kan användas informeras föraren om att autopilot är redo att användas. Samtidigt börjar lampor på rattens paddlar att blinka.
 
Föraren drar upp båda paddlarna samtidigt för aktivera autonomt läge. Lamporna på paddlarna övergår då till att lysa med ett fast grönt sken och autopiloten bekräftar att körningen och kontrollen har överlämnats till bilen.
 
När autonom körning inte längre får användas uppmanas föraren att ta över igen. En 60 sekunders nedräkning visas.
 
Om föraren av någon anledning inte återtar kontrollen med hjälp av paddlarna inom denna minut kör bilen och stannar på en säker plats.
 
Thomas Ingenlath, SVP Design på Volvo Cars, säger:
– Vi har skapat ett användargränssnitt som är säkert och smidigt att använda så att förarna tryggt kan överlämna och återta kontrollen över bilen.
 
Volvos nya IntelliSafe Autopilot kommer att finnas för första gången på de 100 XC90 som görs tillgängliga för Drive Me-projektet i Göteborg 2017, världens mest ambitiösa AD-projekt.
 
I Drive Me-projektet kommer 100 självkörande Volvobilar att göras tillgängliga till familjer och pendlare i Göteborg för användning under vardagliga körförhållanden. Bilarna körs i autonomt läge på cirka 50 kilometer utvald väg.
 
Efter dess användning i Drive Me-projektet kommer IntelliSafe Autopilot att lanseras för allmänheten.

Mer information i Volvo Cars pressmeddelande