Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Västtrafik söker företag för nya smarta tjänster

Västtrafik blir först i landet med att upphandla en tjänst som ska hjälpa kunderna att få ihop vardagen genom att erbjuda nya smarta tjänster kopplade till kollektivtrafiken. Det kan till exempel handla om att boka bil i en bilpool, taxi, samåkningstjänster eller lånecykel. I ett första steg bjuder Västtrafik in till dialog med innovativa företag som vill bidra till det hållbara resandet.

ekemlzifwudesdgc71ye_0.jpg

– Framtidens kollektivtrafik kommer inte bara handla om att resa från en hållplats till en annan. Den kommer i lika stor utsträckning omfatta andra smarta och hållbara tjänster som förenklar våra kunders vardag. Därför är det här arbetet så viktigt för oss, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Kombinerad mobilitet är en stark trend inom kollektivtrafiken över hela världen och ska hjälpa Västtrafik att nå målet om fördubblat resande med kollektivtrafiken till 2025. Det innebär att man erbjuder resenärerna möjligheten att välja och kombinera färdsätt efter sina egna personliga behov och samtidigt locka till hållbart resande. Digitaliseringen gör det möjligt att erbjuda nya tjänster på ett enkelt och användarvänligt sätt, bara ett klick bort.

– Vi är väldigt nyfikna på vilka tankar och idéer som finns därute. Jag är säker på att det finns många kreativa företag som tillsammans med oss vill skapa framtidens lösningar för hållbart resande, alla är välkomna, säger Lars Backström.

Gemensam träff i Göteborg

Det första steget för att välja leverantör är att genomföra en så kallad Request for information (RFI) med syfte att få så stor kunskap som möjligt inför själva upphandlingen. Västtrafik bjuder nu in intresserade företag till en gemensam träff i Göteborg den 16 maj för att informera om projektet. I nästa steg kommer individuella möten hållas med potentiella anbudslämnare. Det företag som väljs som leverantör får i uppdrag att skapa en digital plattform och fylla den med tjänster tillsammans med Västtrafik.

– Vi kommer naturligtvis att ta hjälp av våra kunder på den här resan. Det är deras behov och önskningar som kommer att styra utvecklingen, säger Lars Backström.

Västtrafik samarbetar med branschorganisationen Samtrafiken för att möjliggöra och underlätta för en nationell uppskalning av tjänsten i ett senare skede. Målsättningen är att en leverantör ska vara utsedd i början av 2017 och att tjänsten kan vara igång i slutet av samma år.

Mer information finns på vasttrafik.se/kombi.

Se Västtrafiks film om kombinerad mobilitet.

Västtrafiks presstjänst 0771-41 43 99, press@vasttrafik.se