Skip to main content

Unikt mobilitetshotell invigt

Friday, Juni 7, 2024

I slutet av maj öppnade Sveriges första mobilitetshotell i Göteborg, en storskalig satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Mobilitetshotellet i köpcentret Nordstan ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Med i satsningen är GoCiklo som utvecklat sitt batteribyteskoncept inom Drive Sweden.

Tre mobilitetstjänster i Nordstans mobilitetshotell

En handfull företag flyttar ihop i markplan på Nordstans p-hus. Vägg i vägg öppnar två av dem samtidigt en gemensam butik vid affärscentrumets västra entré från Spannmålsgatan. 

Tillsammans erbjuder företagen tjänster som gör vardagen mer hållbar och smidig för alla som rör sig i Göteborgs innerstad. Kunder som vill ha paket hemkörda kvickt och miljövänligt, hantverkare som i p-huset vill byta från skåpbil till mindre, smidigare fordon och alla som vill cykla eller utnyttja lätta elfordon.

– Göteborg är pionjär i Sverige, och möjligen i hela Europa, med denna satsning på samverkan kring flöden av gods och människor, där utveckling, risker och framgångar delas mellan alla parter. Här växlar vi upp med EU-finansiering för att nå långsiktig effekt, säger Suzanne Green, projektledare, stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Mobilitetshotellet är perfekt placerat med direkt koppling till Nordstans underjordiska lastgata för större fordon. Det möjliggör effektiv omlastning för distribution (last-mile-delivery) av gods via cykel och lätta elfordon i centrala Göteborg.

– Mobilitetshotellets servicetjänster kommer bli en stor tillgång för alla våra hyresgäster, men också för andra aktörer i innerstaden, säger Helena Lindqvist, vd Nordstan, ett av Sveriges största affärscentrum.            

Dessa tjänster finns nu
I butikslokalen öppnar Bike Fixx och Urbancorner som säljer och servar cyklar, elcyklar, elsparkcyklar och andra mikromobilitetsfordon. Vägg i vägg, i p-huset, finns GoCiklo som erbjuder elmopeder och snabba batteribyten, cykeltransportföretaget Pling och grossisten Ahlsells med ett obemannat mikrolager för hantverkare. Dessutom finns ett antal transportcyklar som Göteborgs stad lånar ut till hantverks- och serviceföretag.