Skip to main content

Snabb utveckling av självkörande bilar

Tuesday, November 28, 2017

Intresset är idag stort för möjligheterna kopplade till självkörande fordon. Det är inte bara sättet vi transporterar oss på som kan ändras helt och hållet, utan hela bilindustrikartan kan komma att ritas om. Sveriges Radios Studio Ett samtalade med Jan Hellåker, programansvarig för Drive Sweden. - Vi står inför någonting som skulle kunna kallas för mobilitet 3.0.

Jan Hellåker är ansvarig för det statligt finansierade strategi- och innovationsprogrammet Drive Sweden vid Lindholmen Science Park, som bland annat tittar på hur just självkörande bilar kan förändra vårt samhälle. Han tror att bilarna kan göra att vi kan transportera oss mer effektivt.

– Jag ser det som ett kombinerat mobilitetssystem. En app vet när jag ska vara på jobbet och det kommer en bil och kör mig till kollektivtrafikcentralen. Allt är sömlöst. Det gör att vi får ett miljövänligt och säkert transportsystem. Jag är också övertygad om detta kommer bli billigare. Vi står inför någonting som skulle kunna kallas för mobilitet 3.0. Där hästen var det första, bilen det andra och det vi står inför nu något helt annat, säger han.

Läs & Lyssna till hela intervjun