Skip to main content

Norden-premiär för självkörande bussar

Thursday, Januari 25, 2018

Nu rullar de första självkörande bussarna i Norden på allmän väg och därmed kan man smaka på en del av morgondagens kollektivtrafik. Projektet är en del av Regeringens samverkansprogram "Nästa generations resor och transporter" och finansieras till delar av Vinnova genom Drive Sweden.

I Kista, det välkända IT-klustret i nordvästra delen av Stockholm, kan man sedan början av året åka gratis med förarlösa bussar på en drygt kilometerlång sträcka.

Projektet har namnet Autopiloten och genomförs av bussbolaget Nobina i samarbete med Ericsson, SJ, KTH, Klövern, Urban ICT Arena och Stockholms stad. Det finansieras via Drive Sweden, det strategiska innovationsprogrammet som Lindholmen Science Park står som värd för, och som samlar aktörer inom näringslivet, akademin och det offentliga.

Under introduktionen av den unika busslinjen talade bland annat Catharina Elmsäter-Svärd, styrelseordförande i Drive Sweden, vars roll – att samla samhällsaktörer – hon anknöt till:

– Detta är den typiskt svenska modellen som får oss att på det här sättet jobba brett ihop – kring lagstiftningsfrågor och kring att testa och komma igång, sa hon.

Projektet i Kista drivs under sex månader och omfattar två bussar som vardera rymmer elva passagerare samt en så kallad fordonsvärd. Det blir ett komplement till den etablerade kollektivtrafiken med syftet att förbättra framkomligheten, kort och gott underlätta vardagsresandet från dörr till dörr.

– Vi kan vara stolta över att vi kommit så långt – Sverige håller världsklass inom det här området tillsammans med Nederländerna, Singapore och USA, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Drive Sweden driver utvecklingen mot ett transportsystem för både människor och gods, baserat på automation, digitalisering och tjänster.

Medieintresset var stort, nedan ser du ett par exempel:

Aftonbladet

Sveriges Radio

Dagens Nyheter