Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Högre yteffektivitet med självparkerande bilar

Intresset var stort när Volvo Cars och Göteborgs parkeringsbolag presenterade resultaten efter ett genomfört projekt inom 'Drive Me' om automatiserade bilar, som ska gynna framtida mobilitetslösningar i en hållbar stad.
Bild: Volvo Cars

Maria Stenström, vd för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag och Marcus Rothoff, programchef Drive Me, Volvo Cars, välkomnade alla som sökt sig till Lindholmen Science Park för en eftermiddag om självkörande bilar. Denna dag gällde det framförallt självparkerande bilar, vilket också demonstrerades i det närliggande parkeringshuset för engagerade och frågvisa deltagare.

-Jag är minst sagt entusiastisk. Det känns oerhört spännande att delta i ett projekt som på ett så innovativt sätt främjar nya, hållbara resor, sa Maria Stenström.

-Med självparkerande bilar kan parkeringshus bli 10-15 % mer yteffektiva än idag. Genom att lämna bilen utanför parkeringshuset kommer vi alltså att spara både tid och plats, sa Marcus Rothoff.

Jonas Bjelfvenstam, statlig utredare om självkörande fordon, var mycket positiv till hur samverkan genererar innovation i Göteborg.
-Det är roligt att se ett sådant proaktivt parkeringsbolag. Det är absolut nödvändigt med den typ av samverkan ni har här mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor. Ni börjar planera för hur man kan optimera användandet av självkörande bilar - tänk om alla kommuner gjorde som Göteborg!

Ann-Sofie Hermansson, ordförande kommunstyrelsen, Göteborgs Stad, höll ett avslutande anförande och sa bland annat att gällande regeringens lanserade strategiska samverkansprogram, så har hon stora förväntningar på att större insatser från speciellt ett av dem, 'Nästa generations resor och transporter', skall hamna i Göteborg.

Läs pressmeddelandet från Göteborgs Stads Parkerings AB

Läs artikel i Göteborgs Posten

Lär artikel & hör intervju i P4