Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Buss utan förare testas för första gången i Sverige

Det planerade området Landvetter södra och nya bostäder i Mölnlycke centrum gör behovet av smarta trafiklösningar allt mer aktuellt i Härryda. Det är bakgrunden till att kommunen ville delta i S3, Shared shuttle services, ett projekt inom Drive Sweden.
Bild: Autonomous Mobliity

– I framtidens städer vill man få bort biltrafik och bygga p-hus i utkanterna. Det blir svårare att ta sig till jobb och bostäder. Då kan självkörande fordon vara till nytta för att transportera människor, säger Birger Löfgren, projektledare på RISE Viktoria, som ansvarar för projektet i Göteborgsregionen.

Just nu pågår processen med att få alla tillstånd klara, men går allt som planerat kommer självkörande bussar även testas i trafiken på Lindholmen och vid Chalmers i Johanneberg under våren. Under en dag i maj ska minibussen även vara på plats i Mölnlycke. 

Fakta S3
Projektet leds av RISE Viktoria och samlar stadsutvecklare, näringsliv, högskolor och offentlig sektor, för att gemensamt utforma och prova nya mobilitetslösningar. Chalmers, Volvo Cars och Västtrafik är några samarbetspartners.

Det är ett projekt i ett av fem nationella samverkansprogram som regeringen lanserat och finansierar, för att möta flera stora samhällsutmaningar Sverige står inför. Innovationsprogrammet Drive Sweden leder uppdraget på nationell nivå.

Läs artikel i GP