Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Appen ApParkingspot- parkeringsplatsernas Airbnb

Föreställ dig att du aldrig mer behöver tänka på parkering och navigeras direkt till en ledig parkeringsplats. Appen ApParkingspot, som fungerar som ett parkeringsplatsernas Airbnb, möjliggör det. I dagarna släpps en ny uppdaterad version av appen och man har nu chansen att bli delägare i tjänsten, då det pågår en crowdfunding-kampanj via Funded By me.

Det finns omkring 5 parkeringsplatser per bil ändå tar det i snitt 8 minuter att hitta var man ska ställa bilen. ApParkingSpot, som är medlemmar i Drive Sweden, hjälper till att lösa parkeringsproblemet med en enkel app. En parkeringsplats hyrs och hyrs ut när den ändå står tom av dig som privatperson eller företag.

Redan nu kan du tjäna pengar på din parkeringsplats när den ändå står tom och alla är vinnare: miljön, plånboken och bilföraren. Det kan till och med bli fler och billigare bostäder med hjälp av denna teknik om den börjar användas eftersom en ökad nyttjandegrad borde kunna motivera en sänkt p-norm. ApParkingSpot vidareutvecklar ett system som känner av om parkeringsplatsen är ledig, ASDS Autosence detection system. Modern teknik i kombination med principerna i delningsekonomi kan bana väg för alternativa och smarta lösningar. 
 
Problemet är uppenbart
Vem har inte haft problem med att ställa bilen. En Googling av t.ex Parkeringsbrist ger 5000 svar, parkeringskaos ger 38 000 svar. Med ApParkingpot kan  företag hyra ut sina p-platser efter kontorstid och privatpersoner när de ändå är på jobbet. Vi ser hur andra delningstjänster seglat upp och förändrat branscher som Airbnb, i parkeringsbraschen finns ännu ingen motsvarighet. Med hjälp av ny teknik i kombination med deep learning av körvanor har ApParkingspot lagt i en ny växel för att ta upp kampen mot utsläppen genom att förändra sättet vi parkerar. Det går att schemalägga när man är borta, om du är på jobbet mellan 08.00-17.00. Du kan förboka en plats, det kan vara en pendlare som ska in till Stockholm som bokar en p-plats i en närförort och åker kommunalt sista biten.   
 
Miljö och ekonomi
Alla tjänar egentligen på detta. Resurserna används mer effektivt, privatpersoner kan tjäna ett par hundralappar i månaden och för företag med många platser som står tomma på kvällar och helger kan det bli en bra extra inkomst. Ur miljösynpunkt är det en fördel att använda resurserna mer effektivt Och att undvika onödigt körande. Enligt Q-park är snittsöktiden för att hitta parkering 8 minuter. Det parkeras ca 7,5 miljoner gånger varje dag. Stora mängder koldioxid släpps därför ut helt i onödan ett problem som minska väsentligt om alla hittar p-plats snabbare. 
 
ASDS
ApParkingspot består av två delar, Appen där du hyr ut eller hyr en parkeringsplats, är helt färdig för marknaden samt sensorsystemet ASDS. Asds håller reda på hur många bilar som just nu står parkerade och skickar information till appen när en p-plats är ledig. Finns det mycket parkeringsplatser lediga hyrs en del av platserna ut och några platser reserveras för boende/permanenta hyresgäster. Genom att kontinuerligt mäta antalet tillgängliga platser kan garagen utnyttjas mer effektivt.
 
ApParkingSpot är medlemmar i Cleantech Scandinavia och Drive Sweden. Med Eon och riksbyggen har diskussioner inletts om hur man skulle kunna bättre nyttja parkeringsplatser i garage. Med Lunds kommunala parkeringsbolag har ApParkingspot inlett ett samarbete som kommer att testa ASDS på två av sina anläggningar. 

I dagarna släpps en ny uppdaterad version av appen och om man vill har man chansen att bli delägare i tjänsten, för just nu pågår en crowdfunding kampanj via Funded By me