Temaområden

Samhällsplanering

Samhällsplaneringsprocesser möjliggör utveckling och uppskalning av framtidens mobilitet. Transportsystemet har utmaningar kring trafiksäkerhet, trängsel, luftföroreningar och energiförbrukning. Användningen av digitalisering, automatisering och delade tjänster kan bidra till mer attraktiva stads- och landsbygdsmiljöer och effektivare transportsystem. Rätt använt kan digitaliserade och automatiserade transportsystem bidra till lösningar som skapar värde för samhället och individen. Offentliga och privata aktörer behöver hjälpas åt för att hitta lösningar som både skapar nytta för samhället, individen och affären.
Kontakt
Drive Sweden underlättar överföring av kunskap mellan olika perspektiv, så att samhällets effekter och behov omhändertas i samband med implementeringen av framtida mobilitetslösningar. Vi har två pågående projekt med fokus på samarbete och kunskapsöverföring inom mobilitetssektorn.
Klimatsmart mobilitet 2030 som är ett samarbete med det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Projektet syftar till att överföra kunskap och behov mellan städer och Drive Swedens program och partners.
Maas; eller Kombinerad, delad mobilitet och Nästa generations kollektivtrafik, i samarbete med K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik.
Drive Sweden i samarbete med Viable Cities
Genom samarbetet med Viable Cities konkretiseras Drive Swedens vision om att "Sverige ska ta en ledande roll i att använda digital teknik för att skapa ett mer hållbart transportsystem" genom städers omställningsarbete.
Här samlas städernas behov för att klara målet om klimatneutralitet 2030 med den senaste tekniken för att identifiera behov och möjligheter, för att testa, för att samtala och lära.
- Vad behöver städerna avseende teknik och organisering för att att identifiera och ställa om beteenden och resursutnyttjande inom planetens gränser?
- Vad behöver testas eller implementeras?
- Vilka behöver samarbeta och vem kan genomföra?
Inom initiativet Klimatsmart mobilitet 2030 skapar vi konkreta projekt för att med hjälp av digital teknik påskynda städers omställning. Vi arrangerar event och arbetar för att digital teknik och städers omställningsbehov skall ges gemensamt utrymme i Drive Swedens och Viable Cities löpande arbete.

Klimatsmart Mobilitet 2030
Kontakt
Hur jobbar Drive Sweden med MaaS?
Vad är kollektivtrafik idag och imorgon? Inom ramen för samarbetet mellan DriveSweden och K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, driver vi utveckling och diskuterar framtidens kollektiva mobilitet. Vad krävs för att förnya definitionen av kollektivtrafik och för att dra nytta av potentialen i nya typer av mobilitetstjänster?

MaaS for Sustainable Cities
Kontakt
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Drive Sweden Lunch & Learn: Självkörande fordons påverkan på transportsystemet

Geofencing - konkreta tips för dig som arbetar med trafik och transporter i en kommun

Workshop: Hur utformar vi framtidens kollektiva mobilitet?

Drive Sweden Lunch & Learn: Från kollektivtrafik till kollektiv mobilitet
Projekt och resultat
Läs projektresultat om bland annat framtida scenarier för självkörande fordon i Sverige och modelleringar av självkörande fordon på stadsnivå.

BASE - Brunnshög Automated Sustainable Electromobility

CoMiMo – Connected Micro Mobility

Delat väglagsdata för tillförlitlig busstrafik

Demonstration av teknik för att identifiera rörelsen i en stad
Affärsmodeller

Ny och mer hållbar teknik inom mobilitet och transporttjänster skapar affärsmöjligheter. Samtidigt har affärsmodeller och ekonomins ekosystem identifierats som flaskhalsar för tillväxten av nya tjänster när värdekedjan förändras. I både person- och godstransporter förväntar vi oss nya och förändrade roller, en förskjutning i hur värde förvaltas och skapas och nya typer av offentlig-privata affärsrelationer. Det är därför vi fokuserar på affärsmodeller.
Medan tekniken mognar när tiden går, förändras affärsmodeller kanske inte alltid lika snabbt. Så för att innovativa, samverkande, uppkopplade och automatiserade mobilitetslösningar för gods och människor ska kunna slå igenom och nå marknaden kommer vi att behöva nya fungerande affärsmodeller eller betydande förändringar av nuvarande modeller.
För att övervinna de identifierade utmaningarna och stimulera de nya samarbeten och affärsmodeller som behövs i framtidens transportsystem, så fungerar Drive Swedens tematiska område som en samarbetsplattform, inkubator och test-arena för nya affärsmodeller och samarbeten.
Kontakt
Drive Sweden Business Model Lab är en inkubator för projekt som arbetar efter Drive Swedens mål. Business Model Lab utvecklar affärsmodeller och ger stöd till case och projekt.

Drive Sweden Business Model Lab

Drive Sweden Business Model Lab 2

Drive Sweden Business Model Lab 3
Kontakt
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Successful scaling of consolidation centers and micro hubs – examples from Sweden and the Netherlands

Drive Sweden Business Model Lab – Workshop: Autonoma Transporter

Drive Sweden Temaområdesmöte: Affärsmodeller & Digital infrastruktur

Drive Sweden temaområdesmöte: Affärsmodeller & Policyutveckling
Projekt och resultat
Drive Sweden har redan närmat sig dessa affärsmodeller, till exempel genom våra projekt KOMPIS, Scania Go och LIMA. Dessa projekt fokuserar på Mobility as a Service (MaaS), MaaS för företag och de nya roller som resenärer och arbetsgivare kommer att kunna ha i framtidens transportsystem. Genom dessa och flera projekt har vi satt fingret på utmaningarna när det gäller affärsmodeller för datadelning, digital infrastruktur, ”kontrolltorn” för automatiserade fordon med mera.

Affärsmodeller för robotaxi

Biljetter för digitaliserad mobilitet

CoMiMo – Connected Micro Mobility

Effektiva, uthålliga och uppkopplade logistiksystem
Digital infrastruktur

I takt med att transportsektorn blir alltmer uppkopplad, automatiserad, elektrisk och tjänsteinriktad ökar kraven på att snabbt utveckla produkter och tjänster för att möta nya behov och marknader. Automatiserade fordon och nya mobilitetstjänster kommer ha stor nytta av att vara uppkopplade och hanteras på systemnivå, istället för att autonoma fordon och tjänster ska förlita sig på lokala sensorer och lokal intelligens. AI innebär en enorm potential för att möjliggöra nya produkter och tjänster och för att effektivisera processer. Tack vare det kan AI vara drivande för att lösa samhällsutmaningar och för att stärka konkurrenskraften för företag och organisationer som anammar tekniken och tar sig an möjligheterna. För att detta ska bli möjligt behöver den digitala infrastrukturen och vår kunskap om AI utvecklas.
Kontakt
Hur jobbar Drive Sweden med molntjänster?
Molnplattformen Drive Sweden Innovation Cloud används som bas för flera delprojekt i Drive Sweden. Flera projektpartners har använt plattformen för att genomföra flera pilotförsök med uppkopplade självkörande fordon och nya mobilitetstjänster. Innovation Cloud är vår mötesplats, marknadsplats och det digitala verktyget för att samarbeta, förnya och skapa kommersiella tjänster..
Du kan anmäla ditt intresse och komma igång direkt. Klicka här för att komma till Innovation Cloud.

Drive Sweden - system och tjänster för mobilitet, 2016 - 2017

Drive Sweden - system och tjänster för mobilitet, 2017-2018

Drive Sweden - system och tjänster för mobilitet, 2019-2020

Drive Sweden - system och tjänster för mobilitet, 2021

Digital platform
Kontakt
Hur jobbar Drive Sweden med AI?
AI-driven mobilitet syftar till att accelerera de olika aktörernas användande av AI i det svenska ekosystemet för mobilitet.
Genom att samla organisationer som arbetar med samhällsutmaningar och -behov, företag inom mobilitetssektorn och AI-experter och -evangelister, ges projektet AI-driven mobilitet stor potential att identifiera möjliga nya produkter, tjänster och processer samt effektivisera existerande processer.
AI-driven mobilitet utvecklades i nära samverkan mellan nyckelaktörer från alla delar av samhället och leddes gemensamt av Drive Sweden och AI Sweden.

AI-driven mobilitet

AI Enhanced Mobility
Kontakt
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Drive Sweden temaområdesmöte Digital infrastruktur: Workshop med Avancerad Digitalisering

AI AWARE - Deep dive and After Work with industry colleagues

Drive Sweden Lunch & Learn: Nya lösningar för en smartare infrastruktur

DigInfra Talks – Digital infrastruktur för elsparkcyklar: resonemang och råd till kommuner
Projekt och resultat
Läs resultat från projekt som använt Innovation Cloud, AI eller som på annat sätt utvecklat digital teknik för nästa generations mobilitet och transport.

3GPP Delivery robots

5G Ride

AVTCT - Automated Vehicle Traffic Control Tower

Förbättrad trafiksäkerhet genom samordnad användning av sensordata från fordon
Medborgarinvolvering

Medborgarinvolvering kring framtidens mobilitetslösningar har identifierats som en prioritering för regeringar, industri och andra intressenter för att kunna skörda de förväntade samhälleliga och affärsmässiga fördelarna kopplade till den nya tekniken och tjänsterna.
Efter att ha synat de utmaningar som är kopplade till detta har vi belyst behovet av att utveckla metoder och samarbetsmodeller som syftar till att engagera användare i att bidra till hur framtidens hållbara mobilitetslösningar utvecklas. Användare måste vara en del av processen för att skapa nya mobilitetslösningar genom användarinvolverande innovationsmetoder.
Kontakt
Vi samlar olika intressenter och använder upplevelser för vardagen som utgångspunkt för att skapa realistiska lösningar och möjligheter att korsbefrukta olika kunskaper och perspektiv från Drive Sweden partners. Detta skapar en unik, dynamisk helhetssyn.
Medborgarinvolvering lyfter också frågor om tillgänglighet, etik och socialt ansvarsfull utveckling. Och Drive Sweden utgör en kraftfull plattform för att skapa djupare förståelse mellan produkt- och samhällsutvecklare, beslutsfattare och de människor som potentiellt påverkas av tekniken.
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Medborgarinvolvering – Att involvera människor i samskapande av framtidens mobilitet

Drive Sweden Public Engagement Competence Network Lunch & Learn: Ung Mobilitet

Hur kommer vi att uppleva framtidens transportlösningar?

Public Engagement Competence Network Lunch & Learn: Getting Cozy with Shared Autonomy
Projekt och resultat
Läs projektresultat om till exempel co-creation labs och användardrivna innovationsmetoder baserade på människocentrerad forskning.

4All

AHA - A Human Approach

AHA II - A Human Approach II

BASE - Brunnshög Automated Sustainable Electromobility
Policy och regelverk

Nya innovationer och teknik riskerar att inte komma till användning eller försenas på grund av föråldrade regelverk. Men nya lösningar för framtidens mobilitet driver på alla typer av regelverk till att ändras, anpassas, förtydligas och nya definitioner skapas. Regelverken kring mobilitet, infrastruktur och uppkopplade tjänster är inte alltid lika uppdaterade eller snabbt utvecklade som tekniken. Transportlösningarna som kräver att regelverken uppdateras är till sin natur mycket breda. Exemplen är många inom bland annat bildelning och integritetsfrågor och det påverkar t ex biluthyrning samt självkörande och förarlösa system. Smarta och integrerade supporttjänster måste tas fram, precis som att policyer som stödjer exempelvis nödvändig delning av data måste implementeras.
Viktigt i detta område är de europeiska och internationella sammanhangen. Utan utveckling och insyn i dessa kan implementering av nya innovationer inom mobilitet bli lidande. Därför håller vi oss uppdaterade och aktivt involverade i olika internationella samarbeten.
Drive Sweden är en plattform för samarbete mellan olika intressenter just runt utveckling av policyer och regelverk.
I Drive Sweden Policy Lab knyts innovation och regelverksutveckling närmare varandra vilket underlättar samarbete mellan olika intressenter. Policy Lab identifierar konkreta flaskhalsar kopplat till regelverk och tar fram förslag till åtgärder i bred samverkan.
Syftet med labbet är att utforska hur teknik- och tjänsteutvecklingen relaterar till det existerande lagutrymmet för de nya mobilitetstjänster som tas fram inom Drive Swedens projektportfölj.
Arbetet i Policy Lab består av tre delar:
- Att bistå två till tre andra pågående projekt inom Drive Sweden:s intresseområde med policy och regelverksinnovation. Vilka projekt som ska erbjudas policy och regelverksinnovation bestäms i samråd med Drive Sweden programkontor baserat på programmets prioriteringar.
- Att syntetisera erfarenheter ifrån policy lab inom Drive Swedens projekt för att omvandla erfarenheter och insikter från enskilda fall till generella råd och åtgärder. Ett exempel på det arbetet är policyutveckling kring hur arbetet i garage och depåer påverkas av självkörande fordon.
- Att bidra med omvärldsbevakning mot pågående projekt som identifierats enligt ovan kring införandet av ny teknik och tjänster inom Drive Swedens intresseområde. Omvärldsbevakningen görs kopplat till de specifika fall som utreds i policylabbet.
Drive Sweden Policy Lab arbetar med specifika case från Drive Sweden-projekt. Under 2020 beviljades ytterligare finansiering, till augusti 2022, för att undersöka ytterligare ett case, med fokus på förutsättningarna för samverkande data i logistikflöden.

Drive Sweden Policy lab
Kontakt
Nätverk Mikromobilitet samlar kommuner, operatörer, företag och forskare för att sprida goda exempel och diskutera svårigheter avseende t ex policy, datadelning och trafikplanering.
Se resultat från nätverkets aktiviteter nedan.

Rundabordssamtal om hantering av mikromobilitet – femte mötet

Rundabordssamtal om hantering av mikromobilitet – fjärde mötet

Rundabordssamtal om hantering av mikromobilitet – tredje mötet

Rundabordssamtal om hantering av mikromobilitet
Programaktiviteter
Välkommen att delta på våra öppna möten. Ni har också möjlighet att ta del av innehållet i efterhand. Klicka på eventrutan, där finns presentationer från tidigare event.

Slutsatser från Framtidens trafikregler

Safety Assessment and Autonomous Driving Regulation

Hur kan vi styra och använda gemensamma ytor genom digitalisering?

Hearing: Vilka förutsättningar behövs för att skapa framtidens trafikregler?
Projekt och resultat
Läs mer om konkreta resultat från till exempel KRABAT-projektet och fallstudierna inom Drive Sweden Policy Lab, se länk till rapporter på: https://www.drivesweden.net/projekt/drive-sweden-policy-lab
De case som labbet arbetat/arbetar med är:
Case 1 – Modernare och enklare skattesystem för privat bildelning
Syftet med case 1 är att öka kunskapen om hantering av beskattning inom den delen av delningsekonomin där privatpersoner hyr ut lösa saker, bl.a. fordon, inom dagens regelverk. Vi utreder och konkretiserar behov av utveckling av regelverken.
Case 2 – Busskameror för samhällets nytta
Syftet med case 2 är att reda ut policyutmaningar kring busskameror för att öka säkerheten för allmänheten och användning av data för ett mer hållbart, effektivare och uppkopplat samhälle.
Case 3 – Trafikkameror för samhällets nytta
Syftet med case 3 är att reda ut policyutmaningar kring trafikkameror för att öka säkerheten för allmänheten och användning av data för ett mer hållbart, effektivare och uppkopplat samhälle.
Case 4 – Framtidens trafikregler
I denna del identifieras utmaningar, möjligheter och lösningar angående dagens regelverk för utformningen av trafikregler - hur det mottas av de som utfärdar regler och av de som kan ha nytta av maskinläsbara trafikföreskrifter samt konsekvenser av alternativen.
Case 5 – Förstudie regulatoriskt växthus biluthyrningsregelverket
Vi vill sänka tröskeln för yrkesmässiga aktörer att dela oanvända fordon på kvällar och helger för att minska behovet av egen bil hos privatpersoner. Genom policylabb-metodiken identifierar vi utmaningar, möjligheter och lösningar angående ”biluthyrningsregelverket”.

Datadriven policyutveckling

Demonstration av prestandabaserade trafikförordningar

Drive Sweden Policy Lab 2019/2020
