Om vår kollektivtrafik omformas till att bli en bredare kollektiv mobilitet – hur behöver då kollektivtrafikens organisation och finansiering utvecklas? Välkommen när vi dyker ner i denna fråga och fortsätter att syna hur vi kan driva på utvecklingen av framtidens kollektiva resande.
Även om kollektivtrafiken fått större uppmärksamhet de senaste decennierna bygger befintlig organisation och finansiering av transportsystemet i stor utsträckning på den privata bilen som norm. I dagens organisering uppstår ofta problem inom och mellan organisationer och myndigheter på olika nivåer. Visionen om ett nytt samhällskontrakt för kollektiv mobilitet förutsätter en organisering och finansiering med tydligare fokus på funktionaliteten som ska uppnås och effektivare nyttjande av befintlig infrastruktur. Samtidigt behöver olika tjänster knytas samman med samhällsplanering på lokal, regional och nationell nivå.
Behövs mer långsiktigt stabila förutsättningar för att finansiera åtgärder som inte enbart avser infrastruktur? Finns behov av ett tydligare nationellt ansvar för kollektiv mobilitet? Vilken nationell digital infrastruktur krävs? Detta tittar vi närmare på under detta webbinarium!
Under webbinariet kommer bland annat detta presenteras:
Ansvarsfördelning och finansiering i svensk kollektivtrafik - idag och imorgon
Jens Portinson Hylander, K2
Organisering av digital infrastruktur
Daniel Rudmark, RISE
Clas Roberg, Trafikverket
Nationell digital infrastruktur för kollektiv mobilitet i Norge
Andreas Tryti, Entur
Panelsamtal: Utvecklingsmöjligheter i hur vi organiserar och finansierar kollektiv mobilitet
Sara Rudin, SKR
Johan Wadman, Svensk kollektivtrafik
Maria Nimvik Stern, Mälardalsrådet
Moderator: John Hultén
Hur samspelar digitaliseringen med hur vi organiserar kollektiv mobilitet?
Gerhard Wennerström, Samtrafiken
Tommy Vestlie, IUS
Caroline Andersson, Governo
Under eventet, som leds av Elias Arnestrand och Sofia Löfstrand kommer du också få veta mer om vad som sägs i Rådslagets "Framtidens kollektiva mobilitet" och få möjlighet att ställa frågor.
Detta webinarium är del av en serie som under våren 2023 gör nedslag i de fem fokusområden som beskrivs i rapporten Framtiden Kollektiva Mobilitet. Läs mer på radslaget.se