Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Autonomous Base Camp - ABC

Intresset är idag stort för tekniken och möjligheterna kopplade till självkörande fordon. För att på ett bättre kunna sätt hjälpa till med förfrågningar gällande sista- och första- kilometerlösningar inom framtida transporter lanseras Autonomous Base Camp - ABC. 

Bild: Nobina

Vem vänder sig ABC till?
ABC funktionen sätts upp inom ramen för Drive Swedens programkontor och är en speciell satsning för att stimulera den svenska marknadsutvecklingen av självkörande fordon för kortare transportbehov.

Vi tar gärna en dialog med organisationer, både offentliga och privata, som är nyfikna på tekniken och intresserade av att inkludera den inom t ex stadsutveckling, kommersiella områden, universitetscampus mm. 

Vi vill naturligvis även föra samtal med teknikleverantörer eller tillverkare som kan möta de behov som framtidens transportsystem skapar.

Marknaden utvecklas
Ett exempel är utvecklingen av självkörande skyttelbussar för persontransporter de sista och första kilometrarna till eller från jobbet, köpcentret, campuset, sjukhuset eller hemmet. I Sverige sätts just nu två försök upp i Stockholm/Kista och i Göteborg, på Chalmers och Lindholmen Science Park, där bussarna kommer köras i blandad trafik.

img_1478_nyhet_0.jpgAutomoma skyttelbussar kommer testas i Kista, på Chalmers campus och på Lindholmen Science Park.

Intresset är dessutom stort från offentliga och kommersiella aktörer i Sverige. Just nu pågår dialoger med ett flertal aktörer i Sverige med olika perspektiv och behov. 

Genom att faktiskt prova denna nya teknik på olika platser i Sverige tror vi att vi kan lära oss hur vi bäst har nytta av den - både som användare, beställare, teknikutvecklare och operatörer. 

ABC på Drive Sweden fortsätter just nu dialogen med etablerade och nya aktörer som är intresserade av att investera och lära sig mer om självkörande skyttelbussar. Ambitionen är att under våren kunna ge en handfull initiativ mer specifikt projekteringsstöd. 

birger_webb.jpgIntresserad av att veta mer?
ABC är en del av Drive Swedens programkontor och RISE Viktoria leder denna satsning.

Har du frågor eller vill veta mer, kontakta Birger Löfgren: birger.lofgren@ri.se