Skip to main content

Höjdpunkter från Drive Sweden Forum och årsmöte

Wednesday, Februari 26, 2020

Drive Sweden samlade mer än 270 personer från åtta länder i Göteborg och presenterade nyheter, resultat och nya insikter när Drive Sweden Forum hölls på Chalmers den 6 februari. Statssekreterare Mattias Landgren gav några uppmuntrande ord inför framtiden, otaliga möten ägde rum och stärkta av dagen känner vi att vi är på rätt väg. Här är några höjdpunkter från detta forum.

Mattias Landgren, statssekreterare hos infrastrukturminster Tomas Eneroth, lyfte hur Drive Sweden blivit en föredömlig arena för samarbete – en avgörande faktor för att hjälpa Sverige att fortsätta hålla sig i framkant gällande innovation.

– Drive Sweden lockar olika nationaliteter och intressenter och alla deltar i den svenska modellen. Vår metod för samarbete är hur vi bygger innovation, ny teknik och framgången för detta land, sa Mattias Landgren.

Landgren såg också Drive Sweden som en bra värd för att hantera framtidens mobilitetsutmaningar och hållbarhetsmålen.

– Vi måste utvecklas för att överleva. Och Drive Sweden är ett perfekt exempel på hur vi kan träffas och diskutera, utbyta idéer och samarbeta, sade Landgren och hädade att regeringen är fast besluten att driva på lagstiftningen för att hålla jämna steg med de nya affärsmodellerna och tekniken inom vår industri.

Nya steg inom samhällsplanering

Alla Drive Swedens tematiska områden var representerade på scenen. Ett av dem, Samhällsplanering, höll en paneldiskussion med Lars Backström, vd Västtrafik, Peter Kisch, chef för Future by Lund och Malin Andersson, avdelningschef vid trafikkontoret i Göteborg. De diskuterade hur teknikutveckling kan bidra till att uppnå samhällsmål. Vikten av att placera slutanvändarna i centrum för denna utveckling blev uppenbar eftersom behovet av deras förståelse för ny teknik är avgörande för att nå framgång.

Presentationer och resultat

Under dagen fick publiken nyheter och resultat om framtidens digitalisering av mobilitet, nya affärsmodeller, kommande steg inom policyutveckling, den nya mobilitetstjänsten LIMA, status för ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken i Sverige, framtiden för control towers och uppkopplade automatiserade lastbilar och mer. Du hittar presentationerna längst ner på denna sida.

Nätverksmöjligheter

I vårt växande partnerskap blir möjligheterna att nätverka och samarbeta ständigt fler. Med mer än 140 partners är möjligheterna större än någonsin. Två av våra nyare partners, Atlatec och Univrses, var synliga på scen och i utställningen. Här är deras syn på vad forumet och Drive Sweden betyder för dem:

– Drive Sweden erbjuder fantastiska nätverksmöjligheter. Att förena det goda inom svensk mobilitet på ett ställe är ett bra sätt att få reda på den senaste utvecklingen och att synliggöra vår teknik för vårt ekosystem, säger Jonathan Selbie, vd för Univrses och tillägger:

– Att delta i Drive Sweden-partnerskapet har gett ett nytt perspektiv på vårt arbete. Vi känner att vi är mycket mer kopplade till det svenska mobilitetssamhället, som ger möjligheter till utveckling och samarbete.

Tom Dahlström, affärsutvecklingschef på Atlatec, besökte forumet som ett partnerföretag för första gången och uppskattade arenan:

– Som kartföretag brukar vi jobba mot projekt som kan vara på den mer innovativa sidan, som till exempel moderna ADAS-system eller självkörande fordon. Drive Sweden verkar attrahera precis den sortens partners inom industrin som är intresserade av att utforska nya idéer. Vi hoppas att det kommer leda till produktiva utbyten som kan gynna alla deltagare.

– Som ny medlem hoppas vi att under 2020 bygga kontakter med projekt som kan ha användning av HD-kartor och är nyfikna på andra medlemmars idéer om hur man bäst kan använda sådan data, avslutar Tom Dahlström.

Internationell utblick

Eftersom Drive Sweden växlar upp sitt internationella arbete stod också en internationell utblick på dagordningen. Olle Isaksson, chef för Transport & Automotive på Ericsson introducerade vårt samarbete med Singapore och visade hur det kan hjälpa Sverige att bidra till gemensamma hållbarhetsmål.

Publiken fick också en omfattande dragning om vad som händer på den globala agendan när Martin Jönsson, Global Business Developer på Business Sweden, sammanfattade ett antal studier om bilindustrin. Jönsson visade de globala megatrenderna och påpekade att hållbarhet, samarbete och regionalisering är trender som specifikt finns i Europa. Detta stärker det arbete som bedrivs inom Drive Sweden och kan ge indikationer för framtida projekt.

Workshops för våra tematiska områden

Dagen före och efter forumet arrangerades workshops med fokus på våra tematiska områden. Seminarierna resulterade i idéer för nya projekt och lät olika intressenter arbeta tillsammans kring gemensamma utmaningar och behov. Seminarierna gav också möjligheter att diskutera och påverka målen för Drive Sweden. Vår ambition är nu att fortsätta dessa tematiska workshops framöver och vi kommer att förfina både arbetsmetoder och projektidéer.

Vi vill tacka alla som deltog under dessa dagar; deltagare, de nästan 30 talarna och paneldeltagarna, utställarna och vår värd Chalmers.

/Drive Sweden

Presentationer från Drive Sweden Forum 6 Februari 2020

Trends and observations
Business Models
Connected Automated Truck & Control Towers
Digital Infrastructure
Guidance to AVs
Implications of Global Mega Trends on the Automotive Industry
LIMA
A National Ticketing System
Policy Development
Public Engagement